čtvrtek 8. října 2015

dýňový sirup / pumpkin spice

Taky vás uchvátila dýňová sezóna a chtěli by jste doma vyzkoušet experimentovat s dýňovým sirupem.

Tak tady je recept a co na něj budeme potřebovat?
  1. hrnek vody/ cup of water
  2. 3/4 hrnku třtinového cukru nebo jiného sladidla/ 3/4 cup of brown sugar
  3. 1 lžička skořice / 1 teaspoon of cinnamon
  4. 1/2 lžičky muškátový oříšek/ 1/2 teaspoon of nutmeg
  5. 1/2 lžičky hřebíčku/ 1/2 teaspoon of clove
  6. 1/2 lžičky zázvoru/ 1/2 teaspoon of ginger
  7. 2 lžíce dýňového pyré/ 2 spoon of pumpkin puree
No jo ale kde vzít dýňové pyré? A co si jej udělat doma?

Takže si nachystáme: / pumpkin puree

1 dýně hokaido / 1 pumpkin Hokaido

Předehřejeme si troubu na 180-200 stupňů celsia. Plech si vyložíme pečícím papírem. Teď však přijde ta složitější část. Dýni si přepůlíme, vydlabeme semínka, rozříznutou částí položíme na plech a strčíme do trouby, pečeme přibližně 20 minut. Že je dýně hotová poznáme, když jde propíchnout vidličkou. Vyndáme z trouby a necháme vychladnout. Po vychladnutí se pustíme do dlabání dužiny, kterou následně rozmixujeme dohladka. Ve vzduchotěsné nádobě a lednici nám pyré vydrží i dva týdny.

Postup výroby sirupu:

Všechny ingredience vložíme do hrnce a začneme zahřívat, pozor, aby se sirup přímo nevařil, takže udržovat spíše pod bodem varu. Hlídáme dokud nemá sirup požadovanou konzistenci (kolem 10-15 minut). Opět uchováváme v lednici maximálně po dobu jednoho měsíce.

A na co se dá sirup využít?

Do kávy, dezertů, ovesných kaší...

Nákupní seznam:

1 dýně hokaido
třtinový cukr
skořice
muškátový oříšek
hřebíček
zázvor

5 komentářů:

  1. Zajímavé, až bude čas určitě vyzkouším :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Pak dej vědět jak se povedl.

      Vymazat
    2. Tak vyzkoušeno :) a kafíčko je úžasné :)

      Vymazat
  2. Také jsem to kdysi zkoušela a bylo to moc dobré :) Je to skvělý nápad ale spíš pro ženy co nejsou tak pracovně vytížené.

    OdpovědětVymazat
  3. Také jsme to zkoušela ale na originál to nemělo.

    OdpovědětVymazat